Adaptív jelfeldolgozási eljárások vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kollár Zsolt
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Manapság egyre fontosabbá válik a minél gyorsabb és precízebb jelfeldolgozás, azonbelül is a jelek spektrális összetevőkre bontása. Erre kínál robosztus és megfelelő céleszközzel jól megvalósítható megoldást DFT rekurzív változata, az RDFT. Ez az eljárás azonban kötött rezonátorstruktúrából épül fel, ami -- ha a jel frekvencia-komponense nem esik az RDFT-gridre -- tetőesést, szivárgást okozhat. Ezen probléma kiküszöbölésére használható az adaptív Fourier-analízis, aminek segítségével egy adaptívan, a jeltől függően változó rezonátorstruktúrát tudunk felépíteni.

Ezen eljárások gyakorlati haszna egyre inkább felértékelődik. Ma egyre fontosabb, hogy a rendelkezésre álló frekvencián egységnyi idő alatt egyre több információt vigyünk át. Erre szolgál a OFDM moduláció is, ahol a digitálisan modulált (BPSK, QPSK, 4--QAM, 16--QAM, 64--QAM) vivőket használunk. A modulációt inverz Fourier-transzformálással végezzük, majd analóg jellé alakítva felkeverjük a vivősávba. A vételi oldalon, lekeverés után FFT segítségével demoduláljuk a jelet. Azonban ha a fel- és lekeverő oscillátorok frekvenciája nem egyezik meg, akkor szivárgás lép fel.

A dolgozatom két célkitűzés köré épül fel. Elsősorban a fent említett technikák megismerése, és reprodukálása a cél szimulációk készítésével. Másodsorban pedig külön fókuszban vizsgálom az OFDM-rendszer hibaforrásait és ennek az rendszer átvitelére, teljesítőképességére gyakorolt hatását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.