Adaptív videó alkalmazások felhasználói élményének növelése QoE-alapú erőforrás megosztással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vida Rolland
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az elmúlt évek során az okos telefonok, és ezzel együtt a szélessávú mobilhálózatok egyre népszerűbbek a felhasználók számára. Az operátor szempontjából fontos, hogy a lehető legjobban maximalizálja a hálózat által nyújtott felhasználói élményt. Ezen hálózatok forgalmának több mint a felét a multimédia tartalmak teszik ki, így szükséges olyan módszerek kutatása, amik a videófolyam átvitelére adnak hatékonyabb, a felhasználónak jobb élményt nyújtó megoldást.

A dolgozat célja Linux környezetben videó alkalmazásokhoz implementálni egy olyan módszert, amely az eltérő videó QoE osztályokhoz tartozó csomagokat elkülönítve kezelni, illetve különféle felhasználói kategóriákhoz tartozó csomagokat is megkülönbözteti. Ezen felül az eljárás legyen képes optimális erőforrás megosztást végrehajtani, és ezzel növelni a hálózaton elért felhasználói élményt, abban az esetben is, ha a felhasználói élmény és a sávszélesség között nem lineáris összefüggés áll fenn.

A dolgozat tartalmazza az elkészített megoldás hatékonyságának vizsgálatát egy külön erre a célra felépített több felhasználós tesztkörnyezetben, amelyben a felhasználók adaptív HTTP videó streaming során versenyeznek az elérhető sávszélességért.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.