Adat vizualizációs alkalmazás fejlesztése SAP-EAM területen

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

A diplomamunkám feladatának megfogalmazásakor azt tűztük ki célul, hogy a vállalati eszközök karbantartásáért felelős SAP-EAM (Enterprise Asset Management) modulhoz, egy ezen a területen még nem létező, olyan alkalmazás megvalósításával foglalkozzak, amelyben ötvözve érhetőek el a tranzakciós és analitikai adatokon alapuló információk, mellyel a vállalatok hatékonyabban tudják elemezni a karbantartandó eszközeiket.

Az alkalmazás a vállalat nyilvántartott eszközeiről nyújt információkat. Alapját a rendszerben törzsadatként rögzített eszközök és az ezekhez hozzárendelt karbantartási jelentések adják.

A koncepció kidolgozása során fontos szempont volt a felhasználóbarát, valamint a mai kornak megfelelő felhasználói felület kialakítása, mindezt a jelenleg elérhető legkorszerűbb technológiák alkalmazásával.

A tervezés során kialakítottam a felhasználói felület megjelenítését az üzleti igényeknek megfelelő vizuális elemek, grafikonok és ezen a területen elérhető főbb mutatószámok definiálásával. Tanulmányoztam az SAP legújabb felhasználói felület technológiáját, a FIORI-t, azon belül is a Smart Template adta lehetőségeket és jelenlegi limitációit.

A back-end oldali megvalósításhoz az SAP HANA platformját használtam, mellyel nagy mennyiségű adaton is rendkívül rövid idő alatt végezhetőek el a számítások. A fejlesztés során a back-end kialakításához a HANA adatbázisban elérhető CDS (Core Data Services) nézeteket használtam, valamint erre OData szolgáltatást hoztam létre az adatok eléréséhez és a kalkulációk elvégzéséhez.

A megvalósítás során végigvittem az alkalmazás teljes körű implementálását a back-endtől a felhasználói felületig, amelynek hátterét és lépéseit e diplomamunkámban ismertetek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.