Adatbányászati megoldás ingatlanpiac kvantitatív elemzéséhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kósa Zsuzsanna Mária
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az ingatlanpiac olyan terület, ahol könnyedén hatalmas adathalmazokhoz juthatunk. Az ingatlanpiaci weboldalakon tízezres nagyságrendben találunk lakás-, ház-, és egyéb ingatlanhirdetéseket.

Az adatbányászat a számítástechnika egyik fiatal, de egyre növekvő területe. Ez a tudományág az ember számára értelmezhető minták felismerésével és megkeresésével foglalkozik nagy adathalmazokban.

Diplomamunkám célja, hogy a budapesti ingatlanpiacot elemezve bemutassam a tipikus piaci jelenségeket, és olyan adatbányászati megoldást fejlesszek, amelynek segítségével megbecsülhető egy ismeretlen árúnak tekintett lakás reális piaci ára, a lakás többi paramétere alapján.

Diplomamunkámban ehhez a feladathoz két különböző adatbányászati algoritmust használtam: a K legközelebbi szomszéd modellt, és a lineáris regressziót. Mivel a két modell nagyon különböző megoldást nyújt ugyanarra a problémára, ezért a dolgozatomban különböző nézőpontok alapján össze is hasonlítom őket.

Az adatbányászati projektet a CRISP-DM (Cross Industry Standard Process for Data Mining) módszertan alapján végeztem. Diplomamunkám tartalmazza az adatbányászati folyamat teljes dokumentációját, az üzleti megismeréstől az elért eredmények ismertetéséig.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.