Adatbázis audit rendszerek

OData támogatás
Konzulens:
Kardkovács Zsolt Tivadar
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az informatikai infrastruktúra szerepe az emberek életében egyre meghatározóbb. Az informatika nyújtotta lehetőségek megkönnyítik a napi teendők elvégzését, ezért a hivatali ügyintézéstől kezdve egészen az otthonról indított Internetes banki tranzakciókig szinte mindent elektronikus úton végzünk.

A kényelemnek azonban ára van: a felhasználók kiszolgáltatottabbak a különböző típusú szándékos és nem szándékos informatikai károkozásokkal szemben. Komoly anyagi és erkölcsi károkat okozhat a bizalmas adatok megsérülése, elveszése, illetéktelenekhez kerülése. Kialakult egyfajta függőség az informatikai rendszerekkel szemben, és ez a tény megnövelte az informatikai biztonság, ezzel együtt az ellenőrzés szerepét.

Diplomamunkámban az informatikai biztonság támogatásának és ellenőrzésének egyik legfontosabb eszközét, az auditálást, azon belül is az adatbázis audit rendszereket vizsgálom. A dolgozat első részében az auditra vonatkozó irányelvekkel és az informatikai biztonság kialakításában betöltött szerepével foglalkozom. Bemutatásra kerülnek a vonatkozó hazai és nemzetközi törvények, valamint azok a tények, amelyek szükségessé teszik az adatbázisok auditálását. Szó esik arról, hogy a technika milyen eszközöket biztosít az auditorok rendelkezésre, amelyekkel hatékonyan támogathatják a rendszerek biztonságát.

A dolgozat második részében az adatbázis audit rendszerek felépítése és egy valós informatikai rendszer adatbázisának auditálása következik. A rendszer áttekintése után az auditálás folyamata a tervezéstől a megvalósításig követhető. A piacvezető Oracle Audit Vault alkalmazásával bemutatom az audit rendszerek legújabb generációjának felépítését és használatát. A dolgozat egészében különös figyelmet fordítok arra, hogy az auditálást megkülönböztessem az egyszerű naplózástól, ezért kiemelten foglalkozom az automatikus riasztások kérdéskörével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.