Adatelemzés és vizualizálás az IT auditban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kósa Zsuzsanna Mária
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A pénzügyi beszámoló megfelelőségét ellenőrző könyvvizsgálat során a könyvelési tételek részletes vizsgálata szükséges. Az ellenőrzött vállalatok méretétől és iparágától függően létrejöhet akár több millió soros könyvelési állomány is. Ezen állományok manuális eszközökkel végzett feldolgozása már nem lehetséges, így szükség van valamilyen informatika által támogatott alkalmazásra.

A milliós tételszámú állományok esetében az Excel sem nyújt biztos megoldást, annak ellenére sem, hogy kisebb állományok feldolgozására alkalmas lenne, így igény van egy olyan alkalmazásra, amely nagy állományokat is tud kezelni, funkcióit automatizálni lehet, és amely alkalmazás alkalmas arra, hogy a könyvelési állomány szűrésével a pénzügyi audit csapat csalásfelderítés tesztjeit támogassa.

Készítettem egy alkalmazást, amelyben a könyvelési tételek elemzésének automatizálására, és a kapott eredmények vizualizálására. Az automatizálás nagyban gyorsítja az audit csalásfelderítés folyamatát és a vizualizálással könnyebben értelmezhető eredményeket kapunk, mintha csak egy táblázatot használnánk. Valamint így egyben láthatjuk az összes eredményünket egy összegző vizualizációs eszközben. Dolgozatomban kitérek az adatok átvételének buktatóira, valamint azokra a pontokra, amelyek kifejezetten egy auditor számára okozhatnak nehézségeket.

Dolgozatom eredményeképp egy olyan alkalmazást hoztam létre, ami meggyorsítja az IT csapat számára a könyvelési tételek szűrésének folyamatát, és egy olyan vizualizált formában biztosítja a szűrések eredményeit a pénzügyi audit csapat számára, amely könnyen értelmezhető, vizualizált és elősegíti a további szűréseket. Az elkészített alkalmazásban 15 tesztet dolgoztam ki, és teszteltem a szokatlan könyvelési tranzakciók szűrésére, amelyek az eddigi tapasztalatom szerint alkalmas csalások felderítésére. Az alkalmazáshoz kapcsolódó folyamatokat 4 folyamatábrán vizualizáltam.

Az elkészített alkalmazás az audit csapat igénye szerint tovább fejleszthető és további szűrésekkel bővíthető, mivel az elkészült alkalmazás moduláris felépítésű. A folyamat tovább automatizálható egy szerver segítségével, amelyre kapcsolódva automatikusan töltődnek be az adatok a vizualizációs szoftverbe, még inkább meggyorsítva a folyamatot.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.