Adatelemzés támogatása idősor alapú információ tárolásával és kiértékelésével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gönczy László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az adatvezérelt programoknak egyre nagyobb szerepe van a mai világban, főleg az adat intenzív alkalmazásában. Az adatok megfelelő tárolása és minősége az egyik legfontosabb része. A dolgozatomban bemutatok adattárolásra alkalmas idősor alapú adattárolókat, amik 2019-ben a 4 legjobb idősori adatbázisnak neveztek ki (egy idősori adatbázisok összehasonlításán). A dolgozatomban bemutatom az adatok megjelenítésére szolgáló eszközöket és az idősori adatminőség jellemzőket.

Bemutatom az idősor alapját , majd az idősor elemzésének főbb lehetőségeit. Az adatok közötti függőségek felderítéséhez bemutatom a lineáris regressziót és a korrelációt. Az idősori adatok elemzéséhez bemutatom az Arimát, mely segít predikciós előre jelzést készíteni, valamint a mozgó átlag számítást.

Bemutatom az általam készített alkalmazást, mely egy időalapú adattárolóba Influxdb-be menti az adatokat. Az alkalmazás segít az adathalmazok minőségét megállapítani. Lehetőség van a lementett adathalmazok adatoszlopai között függőségek vizsgálatára lineáris regresszió és korreláció keretein belül. Az alkalmazás képes Arima számításokat is végezni, mely a perdikciós hibát határozza meg, valamint egy előrejelzést tud megvalósítani. Valamint az Arima egy speciális esete ként képes mozgó átlag számítást is megvalósítani.

A dolgozatom legvégén bemutatom az alkalmazásom működését Szeged 10 éves hőmérséklet adatainak felhasználásával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.