Adatfeldolgozó keretrendszer skálázhatóságának növelése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Goldschmidt Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az iTrack egy GPS nyomkövetéssel foglalkozó cég által fejlesztett backend rendszer, melyhez egyszerre sok felhasználó és kiegészítő alkalmazás kapcsolódik. A rendszernek része az adatfeldolgozó keretrendszer, mely a járművektől érkező adatokat (például GPS koordináták) dolgozza fel. A feldolgozás történhet múltbéli, és élő adatokkal is. A feladatom ennek a rendszernek a jelenleginél jobb skálázhatóságát biztosító fejlesztési lehetőségek felmérése, javaslat(ok) készítése az eredményesebb működés elérésére, majd a javaslatok közül a legtöbb hasznot hozó megoldás(ok) tényleges elkészítése.

Először szeretném röviden bemutatni az iTrack backend, feladatomhoz kapcsolódó részének a felépítését, mely a munka kiinduló alapját adja. Utána részletezem, hogy miért volt szükség átalakításra, milyen lehetőségek közül lehetett választani, milyen problémák merültek fel a megvalósítás közben, és ezek hogyan befolyásolták a tervezett módosításokat.

Kitérek arra, hogy milyen előkészületekre és plusz ismeretekre volt szükségem a feladatok elkészítéséhez, és a skálázhatóság előnyeit is ismertetem. A módosítások elkészítésének folyamatát, tesztelési tapasztalatait, gyakorlati előnyeit is említeni fogom.

Végül egy összefoglalást adok az elért eredményekről, a javulás mértékéről, és a további fejlesztési lehetőségekről.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.