Adatgyűjtés és vizualizáció egy Ipar 4.0 demonstrátor rendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vörös András
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A digitalizáció manapság az élet minden területén megfigyelhető. A kis elektronikai eszközök mindenhol ott vannak a zsebünkben lévő telefonoktól a repülőgépeket iránytó kiberfizikai rendszerekig. Ezek az eszközök hálózatra kapcsolódva, ezáltal egymással és a felhasználókkal kommunikálva alkotják a dolgok internetét (Internet of Things, IoT). Az IoT egyik kiemelt területe az Ipar 4.0, azaz a negyedik ipari forradalom.

Az Ipar 4.0 egyik alapja, hogy a használt eszközöket és berendezéseket monitorzzuk, adatokat gyűjtünk róluk. Ez hatalmas mennyiségű adatot generálhat, ami rövid időn belül értelmezhetetlenné teheti az adatok által hordozott információt. Ennek elkerülésére az ilyen rendszereknek egyik fontos komponense a vizualizáció. Az adatokon végzett analitikák és feldolgozás után releváns információkat jeleníthetünk meg a felhasználó számára, melyek segítségével az adott gyártási vagy automatizálási folyamatot optimalizálni lehet.

A dolgozatom elkészítése során egy kis – és középvállalkozásoknak bemutatandó demonstrátor rendszerhez készítettem egy ilyen vizualizációs felületet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.