Adatgyűjtés és vizualizáció mobil kliensen közösségi, valós-idejű közlekedési alkalmazáshoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Róbert
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A nagy teljesítményű okostelefonok mára megfizethetővé árucikké váltak, így egy folyamatosan növekedő felhasználóbázis jellemzi ezek piacát. Fejlett képességeik már-már az asztali megoldásokkal teszik őket hasonlatossá, így válván a lehetőségek tárházává a fejlesztők számára, hogy új megoldásokat találjanak a régi problémákra, valamint új technológiák kifejlesztése révén olyanokra is, melyek mind ezidáig megoldatlanok voltak. Egy ilyen probléma a komoly beruházások nélkül megvalósított tömegközlekedési járművek követésének ügye, valamint azok helyzetének jóslása valós időben.

Kevés város engedheti meg magának, hogy olyan nagy összegű beruházásokba kezdjen, mint ami a jó minőségű érzékelők kihelyezésével járna, melyek nélkülözhetetlenek egy ilyen rendszer üzemeltetéséhez, az ezzel járó további költségekről nem is beszélve.

Mindazonáltal, az imént említett - ám minőségben változatos képet festő - szenzorok már ott lapulnak a városlakók zsebében okostelefonok formájában. Ha létezne egy olyan alkalmazás, mely képes kihasználni e tényállás nyújtotta lehetőségeket, egy sokkalta gazdaságosabb megoldást is lehetne találni az imént említett problémára.

Én egy olyan csapat tagja vagyok, ami ezen az ötleten felbuzdulva készített egy prototípus alkalmazást a probléma megoldására, viszont az ehhez vezető úton sok nehézségünk adódott, beleértve az adatok gazdaságos gyűjtésének problémáját is. E munkát ennek a problémának a megoldásának szentelem az által, hogy egy olyan Androidon futó alrendszer megtervezését és megvalósítását fogom tárgyalni benne, mely képes a modern telefonokba épített szenzorok segítségével adatokat gyűjteni, azokat előfeldolgozni, és információt kinyerni belőlük, ideértve a felhasználó mozgásállapotához kötődőeket, melyek később felhasználhatók lehetnek arra, hogy az alkalmazás mobilneten keresztül történő adatforgalmát csökkentsék.

A feladat elvégzése során kiemelt figyelmet fordítottam egy moduláris struktúra létrehozására, és annak megőrzésére munkám teljes ideje alatt, miáltal az általam tervezett alrendszer kiegészítése és más modulokkal való integrációja egy könnyen elvégezhető folyamattá vált, valamint az integráció útján létrejövő új program az eredeti funkcionalitását is sértetlenül megőrizte.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.