Adatgyűjtő és feldolgozó modulok fejlesztése elosztott mobil környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a mobil eszközök (okostelefonok, tabletek) olyan elterjedtséget, fejlődést értek el, hogy lehetővé vált komolyabb feladatokra is kihasználni az erőforrásaikat. A gyors hálózatoknak köszönhetően könnyen kommunikálnak egymással és szerverekkel, a megfelelő erőforrások miatt pedig sokkal jobb információforrások, mint az asztali gépek és notebookok. Elég csak megnézni hányféle szenzort találhatunk egy okostelefonban, nem beszélve a GPS-ről, kameráról és hívásinformációkról.

A diplomatervet felölelő projekt célja, hogy egy univerzális középréteget alakítsunk ki mobil platformon, amely képes ellátni a mobil eszközök kommunikációjával, adatküldésével, szerver feladatokkal kapcsolatos teendőket hatékony módon. A projekten belül jelen diplomaterv az adatgyűjtő modul megtervezésére irányul, amely képes adatokat bővíthető módon gyűjteni, aggregálni, szolgáltatni egy szerver felé. Az implementáció Androidban készült, de megvizsgálom a többi elterjedt mobil platform képességeit is adatgyűjtés terén. Az adatgyűjtő modul mellett párhuzamosan készült egy kommunikációs modul is, ez Pataji Éva munkája. Az adatgyűjtő képes együttműködni a kommunikációs modullal, melynek feladata, hogy regisztráljon egy központi szerverhez, fogadjon és teljesítsen kéréseket. A szerver modul Gergely Gergő munkája.

A dolgozat elején áttekintem azon adattípusokat, melyek rendelkezésre állnak Android platformon és alkalmasak anonim adatgyűjtésre. Ezt követően a híresebb elosztott algoritmusokat, valamint hasonló adatgyűjtő megoldásokat mutatok be. Ezután kitérek a rendszer architektúrájára és az adatgyűjtő koncepciójára, implementációs részleteire. Ezután következik az alkalmazás teljesítmény mérése processzor és memória használat szerint. Végül megvizsgálom a további platformok lehetőségeit, valamint a projekt továbbfejlesztési lehetőségeit. A függelékben található telepítési útmutató, valamint a rendszert lefedő tesztek jegyzőkönyve.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.