Adatgyűjtő kártya tervezése autóiparban használt szenzorok méréséhez

OData támogatás
Konzulens:
Marosy Gábor Elemér
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Az elektronikus kormányrendszerek szerves részét képezik a mai modern gépjárműveknek. Ezen biztonságkritikus rendszerek megtervezése komoly kihívást jelent a tervezőmérnökök számára. Nem csak a tervezésnél, hanem a késztermék tesztelésénél is rengeteg szabványt és előírást kell figyelembe venni, illetve betartani.

Egy kormányrendszer sok elemből felépülő komplex rendszer, így már a prototípus készítésénél érdemes komponens szintű tesztelést alkalmazni. Az egyes részegységeket, például a villanymotor rotorjának pozícióját meghatározó áramkört továbbá a nyomatékmérő egységet és a hozzájuk tartozó alkatrészeket már komponens szinten érdemes tesztelni. Több hardver komponens, áramkör különálló mérésével és a mérések kiértékelésével könnyebben ki tudjuk választani a specifikációban megfogalmazott követelményeket teljesítő részegységeket.

Diplomamunkám keretén belül egy adatgyűjtő kártya tervezését mutatom be, mely a személygépkocsik kormányrendszerében használt érzékelők komponens szintű tesztelését teszi lehetővé. Az adatgyűjtő kártya mikrovezérlő alapú, ami képes a hozzá csatlakoztatott analóg vagy digitális kimenetekkel rendelkező szenzorok jeleit fogadni és azokat kiértékelés céljából számítógépre továbbítani.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.