Adatközpont és számítógépes hálózat integrálása nagyvállalati környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Kulik Ivett
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban a számítógépes hálózat életünk minden területén jelen van. Ezek a hálózatok olyan szolgáltatásokat tesznek számunkra elérhetővé, amelyek adatközpontokban kerülnek feldolgozásra. A végfelhasználók tevékenysége ma már egyre ritkábban független az IP alapú hálózattól, az alkalmazások nagy része már folyamatos, és stabil hálózati csatlakozást követel meg. Az IP hálózatnak a kulcsfontosságú kapcsolatok és eszközök meghibásodása esetén továbbra is folyamatos kapcsolatot kell biztosítani a végfelhasználók és az adatközpont között.

A dolgozatom célja, hogy egy olyan IP alapú hálózati infrastruktúrát építsek egy nagyvállalati környezetben, amely nagy sebességű, és redundáns csatlakozást biztosít a felhasználók számára az adatközponthoz, és megfelel a fenti elvárásoknak. Bemutatom, hogyan integrálhatjuk a felhasználói csatlakozást biztosító hálózatot az adatközpont hálózatához úgy, hogy az OSI modell szerinti 2. és 3. rétegében is redundanciát képezünk.

Bemutatom az adatközpont részeit, és azok működését, valamint bemutatom, hogyan lehet redundáns, és nagy sebességű adatközponti hálózatot építeni Cisco Nexus eszközök használatával. Ismertetem az adatközponton belüli hálózati kommunikáció fajtáit, az Ethernet és tároló alhálózati kommunikációt.

A dolgozatom célja, hogy olyan adatközponti hálózatot építsek, amelyben az Ethernet és tároló alhálózati kommunikáció egy interfészen kerül továbbításra. Bemutatom az FCoE protokoll-t, és annak konfigurációját a Cisco Nexus eszközökön. Konfigurálom az adatközpontok számítási feladatait végző, VMWare ESXi virtualizációs operációs rendszert futtató szerverek csatlakozását a hálózathoz FCoE protokoll használatával.

A dolgozatomban alkalmazott technikák jelentős része könnyedén konfigurálható, és nagy mértékben megnöveli a hálózat rendelkezésre állását, és nagyban növeli a végfelhasználók elégedettségi szintjét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.