Adatközponti megoldások és teljes birtoklási költségük bemutatása nagyvállalati környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Györfi László Dr.
Számítástudományi és Információelméleti Tanszék

Visszatérő kérdés a nagy rendelkezésre állású informatikai rendszerek üzemeltetőitől, hogy "Miként lehetünk biztosak a műszaki megoldásunk gazdasági ésszerűségében?" Ebből a szempontból a diplomaterv feladatkiírásában meghatározott adatközponti témakör abszolút stratégiai kérdés, hiszen a beruházási és az üzemeltetési költség verseny előnyhöz juttathat, vagy hátrányba hozhat egy adott vállalatot.

Évtizedek óta megfigyelhető az informatikai eszközök generációinak cseréjével a szervertermek teljesítménysűrűségének emelkedése, ami újabb és újabb hűtési- és áramellátási megoldásokat kényszerített ki. Az információs technológiák fejlődése töretlen, és bár ennek üteme hosszabb távon nem látható előre, az azonban biztos, hogy az egyensúly fenntartása érdekében az IT hardvereket kiszolgáló alap infrastruktúrának is fejlődnie kell.

Kritikus informatikai létesítmények tervezésénél a rendelkezésre állás manapság nem az egyetlen szempont. Sok felhasználó – különösen pénzügyi intézetek, államigazgatási szervek és szerverhotelek – számára továbbra is elsődleges marad a magas rendelkezésre állás, de telekommunikációs és kutató munkát végző cégek esetében a hangsúly már a magas hatékonyság elérésén és a költségcsökkentésen van.

Befektetési és megtérülési szempontból egy adatközpont tipikus életciklusa 15-20 év között van, ami nem egyezik az IT hardverek csereperiódusával, hiszen ezen a területen nagyjából 3 évente a teljes géppark kicserélődik. Más szóval valószínű, hogy a szerverterembe tervezett, most modernnek számító technológia elavul, mire az informatikai eszközök második generációja bekerül a létesítménybe. Ez az ellentmondás (az iparágban Technology Facility Paradoxon-ként nevezett jelenség), továbbá olyan üzleti folyamatok, mint a növekedés, konszolidáció, egyesülések és akvizíciók szükségessé teszik az infrastruktúrához tartozó létesítményeknél korábban szokatlannak számító magas szintű rugalmasságot.

Jelen diplomamunka célja két valós példán keresztül bemutatni azokat az adatközpontokhoz kapcsolódó nemzetközi szabványokat, elfogadott terminológiákat, bevált gyakorlatokat és technológiai megoldásokat, amelyek segítségével egy nagyvállalat informatikai szervezete rugalmasan és költséghatékonyan képes kiszolgálni a változó üzleti igényeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.