Adatpiac rendszer tervezése és fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az adatok szerepe egyre fontosabb lesz dinamikusan fejlődő társadalmunkban. Ahhoz, hogy ezeket az értékes, nagy mennyiségű adatokat megfelelően lehessen kezelni és feldolgozni, szükség van a centralizált, egymástól elszigetelt adatcsoportokat egy közös, decentralizált platformra terelni.

Két fél közti adatcsere rengeteg informatikai, biztonsági, gazdasági és jogi kérdést felvet. A cél egy adatpiac létrehozása, ahol akár magánszemély, akár ipari cég az adatát meg tudja osztani ellenszolgáltatásért cserébe. Ezen felül szükség van egy úgynevezett Smart Campus szolgáltatást biztosítani, ami keretében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói megoszthatják az adataikat különböző intelligens szolgáltatásokért cserébe.

Dolgozatomban bemutatom az adatbróker és a Smart Campus szolgáltatás részletes terveit. A technológiák kiválasztásában a skálázhatóság és a karbantarthatóság maximalizálása vezérelt. Egy teljes adatpiac tervezése hosszú és bonyodalmas feladat, célom a dolgozat keretében egy működő prototípus elkészítése volt. A Smart Campus hivatalosan következő év (2019) februárjában fog elindulni, így egy egyszerű grafikus demo felületet készítettem el a működés szemléltetésére.

Az elkészített adatbróker képes a Smart Campus szolgáltatás integrációjára. A Smart Campus szolgáltatás terve kész lett, szerveroldali komponense működőképes. Éles piacra indítása előtt mindenképp konzultálni kell kompetens jogi személyekkel. Valamint a jelenlegi gazdasági, kifizetési modellt is fejleszteni kell.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.