Adattárház építése és azon alapuló üzleti intelligencia megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az adattárházak és az azon alapuló üzleti intelligenciai technológiák olyan átfogó, üzleti folyamatok analitikus modellezését támogató alkalmazások, amelyek segítségével a stratégiai döntéshozatal lényegesen egyszerűbbé válik. Éppen ezért nem véletlen, hogy a XXI. század elején, közel minden nagyobb vállalat az informatikai rendszerébe beépítette az adattárházakat. Ez a tendencia pedig Magyarországon is megfigyelhető.

Az első, adattárházakkal kapcsolatos kutatások már a múlt évszázad 60-as éveiben elkezdődtek. Ebben az időben született meg a dimenziós modellezés elmélete, amely a mai adattárházak alapja. Azonban csak a 80-as évek végére kezdtek el jelentősen foglalkozni az adattárházakkal. Magyarországon az első nagyszabású adattárház projekt a 90-es évek végén, 1997-ben indult a Matáv-nál.

Napjainkban ezen témák, a válság ellenére is igen népszerűek. Évről-évre kétszámjegyű növekedést mutatnak az informatikai szektorban, így mára a második legnépszerűbb irányzat az informatikán belül, közvetlenül a virtualizációs technológiák után, illetve a mobil alkalmazások előtt.

Diplomamunkám írásának idején 3 éve dolgozom szoftverfejlesztőként adatbázisokkal. Ez idő alatt többször volt alkalmam olyan projekteken dolgozni, amelyek során gyakorlati tapasztalatot szerezhettem az adattárházak és üzleti intelligencia eszközök fejlesztése kapcsán. A téma már az első projektnél megtetszett, ugyanis közel áll az eddigi érdeklődési területemhez, az adatbázisokhoz. Az elmúlt 1 év alatt a tárgykörhöz tartozóan több szakmai vizsgát letettem, mélyítve ezzel mind elméleti, mind gyakorlati tudásomat. Éppen ezért választottam ezt a témát diplomamunkám alapjául.

Jelen dolgozatom egy frissen induló adattárház építési projekt bemutatásáról szól, amelynél már az igényfelmérési és követelmény-specifikációs résznél is aktívan részt vettem. A vállalat, amely számára készül a szolgáltatás, egy Magyarországi székhellyel rendelkező biztosító társaság.

A projekt céges fejlesztésként indult és aktívan részt vettem a fejlesztés több részegységében. A diplomamunkám ugyanezen adattárház megvalósítása volt, önállóan, a legújabb technológiák segítségével, 9 hónappal a céges fejlesztés második ütemének sikeres átadását követően. Saját megoldásom több szempontból más irányt vesz, de az alapok mindkét esetben ugyanazok.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.