Adattárház rendszer továbbfejlesztése SAP Business Objects környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Egy telekommunikációs cég számára nagyon fontos a nagymennyiségű adatok gyors, és pontos kezelése, azonban ez még nem elég, az összegyűjtött információkat meg kell tudni jeleníteni könnyen áttekinthető formában, aminek segítségével felelős döntéseket lehet hozni. Munkám során az SAP Business Object programcsalád által nyújtott programokkal kell dolgoznom, az adat vizualizációt ezekkel az eszközökkel kell megtennem. Fontos ezért, hogy jól ismerjem ezeknek a programoknak a lehetőségei mellett a hiányosságait és kiterjesztési lehetőségeit is.

Egy valós project során felmerült az a probléma, hogy két nagy rendszert össze kellett kapcsolni, azonban erre nem volt megfelelő eszköz, az én feladatom volt megtervezni és készíteni egy olyan programot, ami megteremti a megfelelő kapcsolatot. Ennél a feladatnál szintén fontos volt ismerni a rendszer működését, és azokat a pontjait, ahol lehetőség nyílik a bővítésre, és automatizálásra.

A dolgozatomban bemutatom a munkám során használt programok működését és felépítését. Példákkal illusztrálom a használatukat, elhelyezem őket a rendszerben és megvizsgálom a köztük fennálló összefüggéseket. Különös hangsúlyt fektetek a kibővítési lehetőségekre, ezeket minél jobban kihasználva megtervezem és elkészítem a két rendszert összekapcsoló eszközt.

A dolgozatom második felében az adatok megjelenítésére helyezem a hangsúlyt. Elkészítek egy interaktív adatmegjelenítő felületet és bemutatom a szerkesztő eszköz elemeit, használatát és hiányosságait. Ezt követően tervezek és készítek egy alkalmazást, ami pótolja ezeket a hiányosságokat, és amelynek használatával gyorsabb, pontosabb és hatékonyabb lesz a munkám. Továbbá elkészítek egy installálható komponenst is a hozzá tartozó beállító panellel együtt, ami így installálható lesz a szerkesztő eszközbe, a felületen felhasználva pedig nagyban megkönnyíti a mögöttes adatkezelést.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.