Adattárházak tesztelésének támogatására létrehozott rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Nagy István
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A dolgozat témája egy adattárház rendszer tesztelését támogató rendszer fejlesztése, mely egy létező, nagyvállalati adattárház fejlesztésének tesztelését, a megrendelő és a szállító oldal kommunikációját és dokumentumkezelését hivatott megkönnyíteni.

A szoftver- és egyéb informatikai rendszerek fejlesztése során az emberi és anyagi erőforrások jelentős része a tesztelésre költődik. Az üzleti intelligencia projektekben az adattárházak, döntéstámogató rendszerek fejlesztése a leggyakoribb feladat, melyek tesztelése számos aspektusban eltér az általános informatikai rendszerek fejlesztésétől.

Az informatikai rendszerek tesztelése általában automatizált tesztsorozatok futtatását, eredményeinek kiértékelését jelenti. Adattárház rendszerekben, ahol a hangsúly a tárolt információn van, az ilyen típusú tesztek futtatása nem biztosítja a rendszer hibátlan, a felhasználó elvárásait kielégítő működését. Szükséges a felhasználók és fejlesztők együttes bevonása és az adatok kézi, manuális ellenőrzéséhez.

A piacon levő informatikai rendszerek az ilyen típusú, illetve az adattárházakra jellemző fejlesztési metodikákat, illetve architektúrákból adódó folyamati különbségeket nem támogatják, ezért a folyamat dokumentálása, külső és belső projekttagok kommunikációja, tesztlépések, tesztsorozatok felvétele nehézkes, nem felhasználóbarát. A cél egy olyan rendszer összeállítása, bevezetése, mely a dolgozatban található kritériumoknak megfelel és lefedi a tesztelés minden egyes fázisát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.