Adattárház-fejlesztés lehetőségei a Microsoft eszközeivel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Villányi Balázs János
Elektronikai Technológia Tanszék

A vállalatok számára a jó üzleti döntések meghozatala kritikus a vállalat sikerességének szempontjából. Ahhoz, hogy megfelelő döntések szülessenek, az összes releváns adatnak rendelkezésre kell állnia. Erre a kihívásra kínálnak megoldást az adattárházak, amelyek úgy lettek kialakítva, hogy több forrásrendszerből összegyűjtve az adatokat támogassák a döntéshozatalt és az analitikai vizsgálatokat. Adattárházak alkalmazása egyre elterjedtebb a vállalatok körében mivel hatékony eszközt adnak a vállalat folyamatainak megértésére és vizsgálatára.

Dolgozatomban célom volt egy magas rendelkezésre állású adattárház kialakítása, melynek segítségével a tárolt adatokból ad hoc elemzések készíthetők. Feladatom elvégzésére a Microsoft eszközeit alkalmaztam. A munkám során különböző tőzsdei vállalatok értékpapír árfolyamának adatait dolgoztam fel.

Dolgozatomban megtervezek, valamint kialakítok egy klaszterezett környezetet a magas rendelkezésre állás biztosítására. Az így kialakított környezetben létrehozom az adattárházat, végül kialakítok egy OLAP adatkockát, amelyből ad hoc riportokat hozok létre az adatok elemzésére.

A kialakított rendszer alkalmas a különböző tőzsdei vállalatok értékpapír árfolyamának ad hoc elemzésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.