Adattárolási módok teljesítményének mérése Android platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szűcs Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

ADATTÁROLÁSI MÓDOK TELJESÍTMÉNYÉNEK MÉRÉSE ANDROID PLATFORMON

Az okostelefonok elterjedésével, és az azon futtatható mobil alkalmazásokkal az informatika egy új területe nyílt meg. A készülékek egyre több ember számára elérhetőek, és a mobil internet fejlődésével az alkalmazások száma soha nem látott ütemben nő. Ez az egyik legdinamikusabban bővülő piacot hozta létre, egyre több cég és fejlesztő dolgozik az ilyen alkalmazások fejlesztésén. A Gartner piackutató cég elemzése szerint 2010 és 2014 között a növekedés 1000 százalék felett lehet. Az alkalmazások növekedésével a komplexitásuk is nő, egyre újabb területeken használják ezeket a szoftvereket, ami kihívást jelent a fejlesztők számára, és az alkalmazásokban használt technológiák számára is. Bár az alkalmazások meglehetősen eltérőek, abban mindegyik megegyezik, hogy a szoftver számára létfontosságú adatokat tárolni kell.

Az adatok tárolásának igénye egyidős az szoftvertechnikával, kutatása pedig az informatika egyik legrégebbi területe. Az adattárolás idáig kidolgozott módszerei tovább élnek a mobil eszközökben is. A relációs adatbázis, az XML és a bináris tárolás is megtalálható a mai okostelefon platformokon. A mobil alkalmazások megjelenésével azonban új kihívásokkal kell szembenézni. A mobil eszközöket jellemző gyenge hardver, az akkumulátorok által korlátolt energiaforrás mind-mind új megoldandó feladatot jelent. Munkám célja az ilyen adattárolási megoldások teljesítményének mérése volt, nagy hangsúlyt fektetve a felhasználói élményre, amely az egyik legfontosabb mérőszámmá vált a mobil alkalmazások piacán.

A méréseket Android platformon végeztem, amely a legelterjedtebb operációs rendszer az okostelefonok piacán. Naponta közel 600000 új készüléket aktiválnak, és a felhasználó száma mára elérte a 200.000.000-t, a növekedés üteme pedig tovább nő. Munkám során az ezen a platformon használható három adattárolási technológia, az SQLite, az XML alapú, és a bináris adattárolást vizsgáltam. A mérések célja az iparban is használható következtetések levonása volt, illetve az egyes technológiák fejlesztésben játszott szerepének vizsgálata. A méréseket egy koktélalkalmazásban teszteltem, amivel lehetővé vált az egyes technológiák előnyeinek és hátrányainak megismerése, illetve lehetőségem volt a felhasználói élményre gyakorolt hatásuk vizsgálatára.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.