Adattárolási stratégia fejlesztése nem felejtő memóriához AUTOSAR architektúrában

OData támogatás
Konzulens:
Kiss Domokos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozat feladatom témája az AUTOSAR szabványban definiált Memory Stack modulmenedzsment funkciók részletes megismerése, illetve az NvM (Non-volatile RAM Manager) szoftvermodul megvalósítása az Infineon TC277TE Aurix mikrokontrolleren. Ez a modul végzi a futás során összegyűjtött adatok nem felejtő memóriába történő eltárolását, és képes hiba esetén a legutolsó mentett adatot visszaállítani, ezzel biztosítva az adatkonzisztenciát.

A szakdolgozat témája az evosoft Hungary Kft. eCar Embedded & Runtime osztályán történő autóipari fejlesztésekhez kapcsolódik. Itt korábban az Infineon TC1798 AUDO mikrokontroller szolgált a fejlesztések hardver platformjaként, a cég nemrég tért át az – architektúrájában nagyon hasonló, de jóval nagyobb teljesítményű – Aurix családba tartozó mikrokontrollerre. Dolgozatom első felében ismertetem az új TC277TE Aurix processzort, kitérek az architekturális tulajdonságaira, programozási modelljére, valamint főbb perifériáira. Ennek a fejezetnek a végén egy rövidebb összevetést adok a régebbi projektünkben használt TC1798-as processzorral, valamint tisztázom, hogy mi indokolta az áttérést a modernebb hardver használatára.

Majd ezt követően, a 3. fejezetben ismertetem a már említett AUTOSAR szoftver architektúrát, itt egy részletesebb áttekintést adok az olvasónak, kitérve a szabványosítás történetére és okaira, illetve az alapvető szoftver layer-ek felépítésére.

Az ezt követő 4. fejezetben kitérek a feladat megvalósítására, bemutatom azokat a szoftverkörnyezeteket, illetve eszközöket, amik segítségemre voltak a feladatom megoldásában. Ezután az implementálandó Memory Stack layer bemutatására kerül sor, és részletezem ezen réteg moduljai megvalósításának egyes megfontolásait.

A megvalósított modulok esetén elengedhetetlenül fontos azok megfelelőségéről megbizonyosodni, így végezetül mintaprogram bemutatásával bizonyítom a modulok hatékonyságát, illetve a Lauterbach Trace32 debugger szoftver segítségét igénybe véve, tesztesetekkel igazolom, hogy az általam megtervezett és megvalósított rendszer hogyan reagál a különböző hibaesetekre, azaz hogyan állítja vissza a legtöbb információt tartalmazó adatsort.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.