Adatvezérelt recept-ajánló webalkalmazás tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Lajtha András Balázs
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Szakdolgozatnak olyan témát szerettem volna választani, ami később a hasznomra válhat, nem kizárólag a szakmai fejlődésemben, hanem a funkcionalitását tekintve is. Mivel 4 éve elköltöztem a szüleimtől, ezért már nincs, ki főzzön rám, és már meguntam az állandó kínai gyorsételek vagy gyros evését. Kitaláltam, hogy főzni szeretnék otthon magamra, viszont ehhez csak kevés idő állt rendelkezésemre, így gyorsan elkészíthető recepteket keresgettem. Ekkor találtam rá a NoSalty-ra, ami Magyarországon az egyik legnagyobb gasztrooldal, és nagyon sok lehetőség van rajta receptek keresésére. Ez különösen felkeltette az érdeklődésemet, és az az ötletem támadt, hogy én is szeretnék egy receptajánlót írni. Ehhez találtam is egy megfelelő konzulenst Lajtha Balázs személyében, akinek egy kis utánajárás után vázoltam az elképzeléseimet.

Azt tartottam szem előtt, hogy a szakdolgozatom készítése során minél több hasznos fejlesztői eszközzel ismerkedjek meg. Arra gondoltam, hogy Java-ban megírok egy programot (crawler-t), ami legyűjti a recepteket a NoSalty weboldaláról, és feltölti az általam tervezett adatbázis struktúrába.

Ezután a meglévő adatbázishoz szükséges felhasználói felületnek egy weboldalt terveztem írni. Az MVC modellt mindenképpen meg akartam ismerni, így ennek alkalmazásával PHP-ban találtam célszerűnek a fejlesztést. Találtam egy szoftvercsomagot, a XAMPP-ot, ami támogatja az ilyen fejlesztéseket.

Végül a tesztelés résznél szerettem volna valami egészen érdekeset kipróbálni, az automatizált tesztelést RobotFramework segítségével. Láttam már korábban pár ilyen kezdetleges tesztet, és már akkor eldöntöttem, hogy ezt én meg szeretném tanulni. Mivel ez az eszköz főként weboldalak tesztelésére alkalmas, így a szakdolgozatom kiváló lehetőségnek tűnt ennek kipróbálására.

Ezekkel a tervekkel állítottam oda a konzulensemhez, aki pár gondolat hozzáfűzésével elfogadta a témát, így neki is állhattam a munkának.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.