Adatvezérelt rugalmas gyártásoptimalizálás

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gönczy László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A logisztikában, gyártásban és az élet minden területén fontos szerepet tölt be az optimalizálás, gyártás esetén egy-egy rendszer automatikusan méri és értékeli is ki a gyártott mennyiséget és az eltelt időt, amely segítségével ütemezi a gyártási feladatokat. A megfelelő energia és időmenedzsment érdekében fontos szerepet tölt be a gyártástervezésben a korábbi adatok mérése és azok kiértékelése és megfelelő előre jelzése.

Egy ilyen optimalizálási feladat esetében matematikai modellekké kell átalakítani a való világból nyert információkat, melyeket tudunk kezelni, majd ezen információk feldolgozásával információkat szolgáltatni a való világ felé.

Dolgozatomban több ilyen matematikai modellt mutatok be és azok megoldási lehetőségeit is összevetve az egyes optimalizáló szoftverek lehetőségeivel és korlátaival. Továbbá kitérek arra is, hogy más platformok hogyan képesek felhasználni a már elkészült programot így könnyítve a beépíthetőségét más programozási nyelvekbe is. Ez mellett bemutatok egy szekvenciális megoldás gondolatmenetét is amely nem használ optimalizációs könyvtárakat.

Az így elkészült program segítséget nyújt bizonyos korlátok között egy gyártásoptimalizálási ütemezés megoldására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.