Adatvizualizáció Google Web Toolkit platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Goldschmidt Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A diplomaterv a Google Web Toolkit keretrendszerben készült alkalmazásokban önálló modulként felhasználható, adatok grafikus formában történő megjelenítésére alkalmas widget megtervezéséről és létrehozásáról szól.

A dolgozat az elvégzett munkát dokumentálja, kezdve annak előkészületeivel, a szükséges kutatások, valamint a tervezés és az implementálás fázisain át, az elkészült modul elemzésével, értékelésével bezárólag.

A kitűzött célra alkalmas eszköz megtervezéséhez, első lépésként áttekinti az adatvizualizációs eszközök területét. Néhány kiválasztott, konkrét szoftveres megoldás vizsgálatával, összevetésével meghatározza az adatvizualizáció során nyújtandó szükséges szolgáltatásokat, valamint hasznos kiegészítő funkcionalitásokat.

Ismerteti a Google Web Toolkit felhasználási területét, felépítését, működésének alapjait, valamint annak a munka kivitelezésének szempontjából kiemelt szerepet játszó aspektusait, komponenseit.

Az adatvizualizációs szoftverek által biztosított funkciók áttekintése, és a Google Web Toolkit, illetve annak használatának ismertetése után meghatározza azokat a szolgáltatásokat, funkcionalitásokat, amelyeket egy, speciálisan ezen keretrendszerben történő használatra készült, adatokat grafikus formában megjeleníteni képes eszköz nyújthat.

Ezt követően áttekinti a Google Web Toolkit azon csatlakozási pontjait, amelyek használatával a widget a keretrendszerbe illeszthető, az abban írt alkalmazásokban eredménnyel felhasználható.

Ezek áttekintését követően, ezekre támaszkodva az adatvizualizációs modul megtervezésével foglalkozik. Ennek során kitér az általános, és a keretrendszer specialitásaival kapcsolatos döntési pontokra, a választott megoldásokat a szoftverfejlesztésben elterjedt mérnöki módszerek használatával támasztja alá.

A widget megtervezése után az implementálás folyamatát ismerteti, majd a megvalósítási munkálatok befejeztével annak tesztelési fázisát mutatja be, kitérve a modul belülről és kívülről tekintett működőképességének igazolására.

A tesztelés elvégzése után elemzi és értékeli a munka eredményekét az elkészült és előzetesen tervezett funkciók összevetésével, azok megvalósulásának vizsgálatával. Számba veszi a munka során felmerült problémákat, valamint vázolja az azok kiküszöbölésére szolgáló lehetséges megoldásokat.

Legvégül megfogalmazza azokat az irányvonalakat, amelyek mentén az elkészült modul a későbbiek során érdemben bővíthető, továbbfejleszthető.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.