Ad-hoc hálózatok alkalmazása műholdak kommunikációjában

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hosszú Gábor
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A kisműholdak (Nano műholdak/CubeSat) rendszerében ritkán adódik lehetőség egynél több földi bázisállomás létrehozására, ami azt jelenti, hogy csak a keringési pálya egy rövid szakasza idején lehetséges a műholddal való kommunikáció. Ezért a működésébe történő beavatkozásra csak viszonylag szűk időkeretben van lehetőség. Ennek a nehézségnek a megoldása volt az elvégzett kutatás célja: állandó kommunikáció megteremtése a műhold és a földi bázisállomás között, amely segítheti a műhold küldetésének teljesítését.

A folyamatos kommunikáció biztosítására a szerző egy ad-hoc hálózatot tervezett, amely több kisműhold együttműködésével egy hibatűrő, önjavító és könnyen bővíthető hálózatot hoz létre. A műholdak közötti ad-hoc hálózat kialakítására és az alkalmazható útválasztási algoritmusra számos módszer ismert a szakirodalomból, azonban ezek egyike sem használja fel műholdak helyzetéből

adódó helyfüggő információt vagy feltételezik az egyes műholdak keringési pályáinak ismeretét.

A szerző kifejlesztett egy műholdas ad-hoc hálózati alkalmazásokra optimális, új elveken alapuló útválasztási algoritmust. A kidolgozott eljárás kihasználja azt, hogy a műholdak periodikusan találkoznak egymással anélkül, hogy a keringési pályái ismeretére szükség lenne.

A kifejlesztett algoritmus és annak legfontosabb paraméterei ismertetésre kerülnek a szerző által erre a célra kifejlesztett útválasztás szimulátor segítségével. Annak érdekében, hogy a szimuláció minél valósághűbb legyen, a szerző a világűrben keringő CubeSat műholdak keringési pályáit vette alapul a számítások során.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.