Adó oldali csúcstényező csökkentési technikák vizsgálata OFDM rendszereken

OData támogatás
Konzulens:
Fehér Gábor
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Ahogyan a sávszélesség egyre értékesebb erőforrássá válik a mai telekommunikációban, a nagy spektrális hatékonyságú modulációk jelentősége megnő. Egy ilyen modulációs technika az Ortogonális Frekvenciaosztásos Nyalábolás (OFDM). Az OFDM napjaink kulcsfontosságú telekommunikációs technológiájává vált. Az OFDM szimbólumok előállítása a gyakorlatban inverz Fourier transzformációval történik, így a csatornán előálló időtartománybeli jel sok keskenysávú jel szuperpozíciója. A Centrális határeloszlás tétele miatt, sok hasonló eloszlású valószínűségi változó összege normális eloszlású lesz, ezért sok vivő esetén nagy csúcsok is előfordulhatnak, így nagy a jel csúcstényezője (PAPR).

a nagy csúcstényező az OFDM rendszerek egyik legnagyobb problémája, mivel növeli az analóg-digitális átalakító komplexitását, és csökkenti az RF erősítő hatékonyságát. A nagy csúcstényezővel rendelkező jeleknek széles linearitási tartománnyal rendelkező analóg áramkörökre van szüksége, amely gyakran költséges eszközöket és nagy fogyasztást eredményez.

Jelen diplomaterv az adó oldali iteratív csúcstényező csökkentési technikákkal foglalkozik. Először egy elméleti áttekintést nyújt az OFDM rend-szerekről és nagy csúcstényező problémáról, majd a leggyakrabban alkalmazott adó oldali csúcstényező csökkentési eljárások (Aktív konstelláció kiterjesztés (ACE), Vivő allokálás (TR)) hatékonyságát elemzi. A diplomaterv tartalmazza egy olyan OFDM modulátor megtervezését is, amellyel az eredmények valós környezetben is kiértékelhetőek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.