Adóoldali áramkör készítése Okos akváriumhoz

OData támogatás
Konzulens:
Fekete Gábor
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A szélessávú infokommunikáció során egyre nagyobb problémát okoz a rádiófrekvenciás kommunikáció által használt frekvenciasávok telítődése, miközben a felhasználók száma növekszik, az egyes alkalmazások pedig egyre nagyobb adatátviteli sebességet igényelnek. Erre az egyik legkézenfekvőbb megoldás a még kiaknázatlan látható fénnyel történő kommunikáció (visible light communication, VLC), ami a szintén fiatal LED-es technológia révén kiváló lehetőséget biztosít kisméretű, nagysebességű hálózatok létrehozására, mind beltéri, mind speciális, például víz alatti közegben.

Szakdolgozatom során ismertetem a VLC hálózatok felépítését, annak előnyeit és hátrányait, illetve a technológia során jelenleg alkalmazott és potenciális jövőbeli modulációs sémákat. Munkám során kitérek a VLC alkalmazási lehetőségeire, különösen annak egy speciális alkalmazására, a víz alatti optikai kommunikációra.

A dolgozat további fejezeteiben egy általam elkészített, az adó által kibocsátott fény színét mikrokontrollerrel szabályozható VLC adóegység tervezési folyamatát mutatom be, majd rátérek az adó által előállított jelek ismertetésére, végül értékelem a vevőoldalon detektált jelalakok alapján az áramkör frekvenciatartománybeli viselkedését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.