Adott optimalizációs feladat térinformatikai eszközök felhasználásával történő modellezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovács Kálmán
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A mérnökinformatika szakon belül a Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások (HIT) tanszék által koordinált Infokommunikációs hálózatok szakirány Mobil infokommunikáció ágazatához tartozó szakdolgozatom témájának egy olyan modellezési feladatot választottam, amely során egy adott optimalizálási feladatot térinformatikai módszerek felhasználásával kell elvégezni.

Munkám célja az volt, hogy a napjainkban egyre népszerűbb térinformatikai modellalkotást egy olyan témán keresztül mutassam be, ami időszerű, valamint ilyen jellegű szakmai megközelítése hazánkban úttörő jellegű. A konkrét téma egy közel 30 éves múlttal rendelkező, az egészséges életmód és a profi versenysport ötvözéseként ismerté vált félmaratoni verseny vizsgálata. A modellezési folyamat eredményeként arra kerestem a választ, hogyan optimalizálható a nemzetközi félmaraton frissítőállomásainak száma és elosztása (pozicionálása).

Az adatgyűjtés, adattárolás, valamint az adatfeldolgozó és adatmegjelenítő mechanizmusok megtervezése után a megfelelő térinformatikai modell elkészíthető. A modellt és a kapott eredmények kiértékelését egy általam fejlesztett C++ program segítségével mutatom be.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.