Ágensalapú közlekedésszimuláció megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mészáros Tamás Csaba
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Szakdolgozatom célja megismerkedni a MATSim ágensalapú szimulációs környezettel, abban szimulációkat futtatni, és a programkód módosításai révén gyakorlati példákon keresztül demonstrálni, milyen körülményekre kell különös figyelmet fordítani közösségi közlekedési tervezésnél.

A MATSim egy elterjedt, széleskörben használt, jól skálázható, ágensalapú szimulációs rendszer. Részletes funkcióinak köszönhetően pusztán a szimulációs beállítások módosításával a legkülönbözőbb szituációk modellezhetők le. A dolgozat készítésének során megismerkedtem a rendszer lehetőségeivel, és be is mutatom azokat, Szeged egy napjának lemodellezésén keresztül.

Gyakori kérdés ismerősök, barátok között, hogy milyen helyszínen érdemes találkozniuk, ahova mindketten hasonló idő alatt érhetnek oda. A MATSim átprogramozásával automatizált megoldást mutatok az ideális helyszín megtalálására, továbbá azt is demonstrálom, milyen nagy szerepe van a közöségi közlekedéses útvonaltervezésnél az utasok helyismeretének, preferenciáinak, illetve milyen komoly mértékben módosíthatja az ideális találkozó helyét a menetrend.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.