Agilis fejlesztés támogató eszköz készítése Angular és Spring Boot segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság a felgyorsult igényekhez az ipar minden területén egyaránt alkalmazkodni kell, a gyártástechnológiáktól a raktárkészleten át a szoftverfejlesztésig. Ezekhez nyújtanak segítséget a különféle agilis módszertanok, mint például a lean, kanban, scrum, extreme programming és még sok ezekhez hasonló folyamat, melyeknek köszönhetően sikeresen adaptálható a szemlélet. Ennek egyik jelentős szempontja, hogy mindig annyi terméket, illetve szolgáltatást biztosítsunk, amennyire a megrendelőnek szüksége van. Ezáltal elkerülhető a felesleges felhalmozódás és biztosítható a gyors visszacsatolás.

Egy szoftverfejlesztéssel foglalkozó cég számára elengedhetetlen a megfelelő projektmenedzsment és feladatkezelő alkalmazás használata annak érdekében, hogy minden, a projekt sikerében érdekelt személy, valamint a fejlesztésben együttműködő csapatok a teendőiket nyomon követhessék.

Erre a célra kifejlesztett szoftverek nem csupán a feladatok felügyeletében, de azok tervezésben, nyomon követhetőségben és a termelékenység vizsgálatában is fontos szerepet játszanak, valamint segítik a vezetőség munkáját a döntéshozás során, különféle riportok és kimutatások automatikus generálásával.

A feladat ösztönző, ugyanis egy olyan termék megalkotása a cél, melynek során a kezdő fejlesztő csapatok is könnyen kezelhető és hasznos feladatkezelő alkalmazást kapjanak, mely segíti őket az agilis szempontok megismerésében és integrálásában.

Dolgozatom során egy ilyen alkalmazás megvalósításának szempontjait, fejlesztésének folyamatát és a szükséges háttérinformációkat mutatom be. Ismertetem az agilitással kapcsolatos fontosabb elméleti és gyakorlati szempontokat, továbbá kitérek a korszerű technológiák ismertetésére is, melyeket az elkészítés során használtam. Fejlesztés során rengeteget tanultam a később ismertetett eszközökből, melyek nem pusztán a feladat elkészítésében nyújtanak hasznos tudást, de a szoftverfejlesztési módszerekben egyaránt.

Hiszem, hogy az ilyen és ehhez hasonló alkalmazások nagy segítségére lehetnek a kis- és a nagy szoftverfejlesztő társaságok számára egyaránt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.