Agilis fejlesztést támogató alkalmazás iPad eszközre

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Blázovics László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a projekt menedzsment módszertan alapjául a szoftverfejlesztési iparágban egyre elterjedtebb a Scrum termékfejlesztési keretrendszer, amely az elmúlt években domináns szerepre tett szert a professzionális szoftvergyártók körében. Alkalmazói között a legnagyobb szoftveripari vállalatok is szerepelnek, mint például az IBM, a Microsoft, a Google vagy az Apple.

Jogosan merül fel az igény a Scrum folyamatokat támogató eszközök iránt, melyekkel egyszerűbbé, gördülékenyebbé tehetjük az olyan szoftverfejlesztő csapatok napi teendőinek elvégzését, melyek a Scrum keretrendszer szerint működnek. A kényelmesség szempontjából nagy előnyt jelenthet, ha ezt egy mobil eszközön érhetjük el. A legideálisabb eszköz a feladatra egy – napjainkban egyre elterjedtebb – tablet lehet, többek között a hordozhatóság, a rendelkezésre álló kijelző mérete, valamint az eszközön futó fejlett operációs rendszer miatt. Az elérhető platformok közül a Google által készített Android, valamint az Apple által készített iOS operációs rendszerek jellemzőek.

Feladatom során egy Scrum folyamatot támogató szoftvert készítettem, mellyel egyszerűen menedzselhetjük egy Scrum csapat mindennapi feladatait. Az eszköz együttműködik egy, már létező rendszerrel, mely átfogóbb menedzselési lehetőséget biztosít. Az elkészült alkalmazás a napi stand-up megbeszéléseken egy egyszerű eszközt biztosíthat arra, hogy frissen, naprakészen tartsuk a csapat által elvégzett, valamint folyamatban lévő feladatainak listáját. Kényelmes és egyszerű felépítése miatt nem hátráltatja a megbeszélés folyamatát.

A szoftver platformjául az Apple mobil operációs rendszerét választottam, mivel véleményem szerint az alkalmazás ebben a környezetben nyújthat kiemelkedő felhasználói élményt. A fejlesztés megkezdése előtt megismertem a Scrum termékfejlesztési keretrendszer alapjait, valamint a cél-platform sajátosságait, ezek közül a legfontosabbak között említeném a hálózati kapcsolat létesítésének megoldását a szerver oldali interfésszel, az iOS rendszerben található nézetek (UIView), valamint a nézetvezérlők (UIViewController) működését. Ezek megismerése után egy napi stand- up megbeszélés helyzetében elképzeltem az alkalmazás működését, és ez alapján építettem fel a kinézetét, valamint a szoftver vázát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.