Agilis módszertanok alkalmazása iOS alapú vékonykliens fejlesztése során

OData támogatás
Konzulens:
Suba Gergely
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az ezredfordulóra a számítástechnikai fejlesztések száma és sebessége olyannyira megnőtt, hogy a korábban standardnak vett metodikák már nem állták meg a helyüket. Egyre többen látták meg az informatikában rejlő lehetőségeket és egyre szélesebb körben jelent meg a bérfejlesztés. Ennek köszönhetően egyre fontosabb volt, hogy az adott termék minél jobban megfeleljen az elvárásoknak, még akkor is ha a relatív hosszú fejlesztés közben megváltoznak az igények. Ezt a problémát szeretnék áthidalni az agilis fejlesztési metodikák, illetve az általuk megfogalmazott alapértékek.

Ezzel párhuzamos történt, hogy amíg 6-8 évvel ezelőtt igen különleges dolognak számított a különböző egzotikus mobilplatformokra való fejlesztés, addig napjainkra nagyot változott a világ. Egy olyan környezetben, amikor olyan eszközöket hordozunk nap mint nap a zsebünkben, amiben jóval több számítási kapacitás van mint amennyivel az első holdraszálló űrhajó rendelkezett, akkor az már nem különlegesség, hanem egy lehetőség. Ezt egyre többen ismerik fel és ennek következtében napról napra nő is a mobilplatformokat megcélzó fejlesztések száma.

E két trend találkozás azonban olyan kérdéseket és problémákat vet fel, amikre a megoldás nem feltétlen egyszerű, de legalábbis egy más gondolkodásmódot kíván. Azonban szerencsénkre egyik sem újkeletű dolog, így mindkét esetben igen stabil alapokról indulhatunk, amelyre a fejlesztési stílusunknak és az igényeinek megfelelő rendszert építhetünk fel.

Ezekből adódóan a dolgozatom során be szeretném mutatni egy olyan fejlesztői környezet felépítésének lépéseit, amely a lehető legtöbb fejlesztés közbeni folyamatot automatikusan végzi el. Ezen folyamatok közül az egyik legfontosabb az alkalmazásunk minőségének ellenőrzése, vagyis a különböző típusú tesztek elkészítése illetve futtatása. Éppen ezért külön kitérek arra, hogy a mai modern alkalmazások során milyen főbb komponenseket kell ellenőriznünk, azok milyen akadályokat állítanak elénk, és hogy ezeket hogyan tudjuk hatékonyan megoldani.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.