Agilis szoftver fejlesztést támogató project management rendszer tervezése és megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hamar János Krisztián
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozat célja egy egyszerű, agilis szoftverfejlesztést támogató projekt menedzsment rendszer megtervezése és implementálása. A rendszernek két fő része van: egy Java EE alkalmazás, ami magába foglalja a perzisztens adattárolást, az üzleti logikát és a kliensekkel (web kliens, iOS kliens) való kommunikációt; valamint egy iOS alkalmazás.

A web kliens támogatja az agilis szoftverfejlesztés alapvető építőelemeinek: iterációknak, user story-knak, feladatoknak és bug-oknak a rendszerbe való bevitelét, módosítását, törlését, megjelenítését és egymáshoz rendelését. Egy projekthez tartoznak iterációk, amik user story-kból épülnek fel, melyekben feladatok és bug-ok vannak. A web alkalmazás tartalmaz egy úgynevezett backlog oldalt, ahol az iterációk összeállítása történik, ezentúl egy tábla nézetet, ami rendkívül hasznos fejlesztés közben, mivel az aktuális iteráció feladatait, bug-jait jeleníti meg az állapotuk szerint csoportosítva, így különválasztva jelennek meg az új, az éppen fejlesztés alatt lévő és a már befejezett feladatok, bug-ok.

Egy felhasználó több projektnek is a tagja lehet, a projekt létrehozója kezeli azt, hogy mely felhasználóknak ad hozzáférést a projektjéhez. A létrehozható projektek száma és az egy projekthez tartozó felhasználók száma nem korlátozott.

A web klienssel ellentétben az iOS alkalmazás célja a felhasználók projektjeikről való felvilágosítása. A projektekhez tartozó elemek módosítása az alkalmazáson belül nem támogatott. A felhasználói felületet kialakítása lehetővé teszi, hogy a felhasználó átfogó képet kapjon az iterációk, user story-k állapotról, valamint az aktuális felhasználóhoz rendelt feladatok, bugok külön listában megtekinthetők.

A rendszer tartalmaz felhasználói fiók kezelést is, melyben megkülönböztet 2 jogosultságot: felhasználót és admint. Az előbbi csak azokhoz projektekhez fér hozzá és azokon végezhet módosításokat, aminek tagja, ezzel szemben az admin a rendszerben lévő összes projektet és a felhasználói fiókokat is kezelheti.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.