Agilis szoftverfejlesztés SAP HANA rendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

Szakdolgozatom a SAP AG multinacionális szoftvergyártó cég Termék Életciklus Menedzsment komponensének, innovatív HANA projektjének minőségbiztosítási oldalát mutatja be. Többek között szó lesz a HANA környezetben létező egyedi objektumokról és azok tesztelési lehetőségeiről. Bemutatásra fognak kerülni az egyes teszteléshez felhasználható eszközök és típusok olyanok, mint például az egység tesztelés, vagy mint az integrációs tesztelés.

A teszteléseket két fajta különböző nyelven valósítottam meg. Az egyik ilyen a SAP AG saját, programozási nyelve az ABAP, míg a másik egy objektum alapú, általában weblapokon elterjedt script nyelv, a JavaScript. Részletes bemutatásra fog kerülni ezen nyelvek teszteléshez felhasználható keretrendszere, majd futtatásuk eredménye.

Mindezek után egy a példa HANA objektumon bemutatásra kerül a teljesítmény tesztelés elmélete és gyakorlata. Példa programot készítettem ahhoz, hogy megállapíthassuk az elkészített kalkulációs nézet sebességét, összevetve a meglévő ABAP nyelven írt alkalmazás funkcionalitásával. Erre azért van szükség, mert a SAP AG-nál az egyes funkcióknak különböző termék sztenderdeknek kell megfelelniük, legfőképp a teljesítménynek, termék sztenderdnek. Ehhez nagy mennyiségű adatra lesz szükségünk, amit természetesen magunknak kell előállítani, így példa implementációt készítettem nagy mennyiségű adat generálásához.

Legvégül pedig egy általános, rövid bevezetést fogok mutatni, az elkészített automatizált tesztek automatizálására és azok eredményeinek különböző fajta jelenéseire. Elemezni fogunk két a SAP AG által fejlesztett beépül modult, amivel könnyedén gyakorolhatjuk a folyamatos integráció módszerét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.