Agilis szoftverfejlesztési módszertan a követelményelemzésben és alkalmazásfejlesztésben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Lengyel László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szoftverfejlesztési folyamatok megfelelő módszereket igényelnek a követelményelemzés, a tervezés, a fejlesztés, a tesztelés, valamint a karbantartás támogatására. A hagyományos vízesés modellen alapuló módszer mellett, különböző körülmények között, például termékfejlesztés során, az agilis megközelítések egyre nagyobb teret nyernek.

Az agilis szoftverfejlesztési projektek kapcsán számos irányzat és eszköztár közül választhatunk. A különböző tulajdonságú szoftverprojektekhez különböző eszközöket célszerű alkalmazni. Érdemes ezért a számos alkalommal előforduló hasonló jellemzőkkel bíró szoftverprojektekhez agilis eszköztár-ajánlásokat készíteni.

Dolgozatomban bemutatásra kerülnek az agilis szoftverfejlesztés főbb eszköztárai és irányzatai. Azonosításra kerültek a szoftverprojektekre jellemző tulajdonságok.

Meghatároztam négy, adott tulajdonsággal rendelkező gyakoribb projektet, és agilis eszközöket javasoltam hozzájuk.

Elkészítettem egy alkalmazást, amely az említett négy csoport szoftverprojekt tulajdonság-feltételeit alapul véve, javaslatot tesz arra vonatkozóan, hogy milyen agilis gyakorlatokat ajánlott, illetve kevésbé ajánlott használni. Az alkalmazás és a dolgozat megkönnyítik a döntést, a különböző források (könyvek, blogok) átnézéséhez szükséges időt csökkenti, és konkrét javaslatokat ad.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.