Agilis szoftverfejlesztést támogató rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

A szakdolgozatom témája egy application lifecycle management szoftver megtervezése és elkészítése.

A dolgozatom első részében az elméleti felvezetésnél ismertetem az általános fejlesztési metodológiák fejlődését, később kifejtem a SCRUM csapatnál előforduló szerepeket, ismertetem az eseményeket, mint a Sprint, Sprinttervező megbeszélés, Napi SCRUM, Sprint Áttekintő és Sprint visszatekintő. Végül kitérek az elkészülő munkaanyagokra, mint a termék backlog, sprint backlog és az inkrementum.A dolgozatomban kitérek a hierarchiájának részeire, a Theme-re, Epic-re, Story-ra és Task-ra.

Az elmélet és a gyakorlat összekötésére a piacvezető applikáció életciklus menedzsment szoftvereket hasonlítottam össze köztük a Hewlett-Packard ALM-et, az IBM Rational Team Concert-et, illetve a Visual Studio ALM-et, melyekből kiderül, hogy a legtöbb szoftver habár támogatja az agilis módszertan szerinti fejlesztést, a scrumot nem vagy nem megfelelően támogatják.

A dolgozat gyakorlati részében a követelmények és a legfőbb felhasználói esetek ismertetem. Ez után a tervezés fázisban bemutatom a részletes terveket, azaz a megvalósult szoftver adatbázissémájának és részsémáinak tervét, a program elvárt működését, illetve a fontosabb függvények algoritmusát. A könnyebb érthetőség kedvéért gyakran jelennek meg a dolgozatom gyakorlati részében a program képernyőképei.

Az elkészült szoftver támogatja általános és SCRUM szerinti projektek menedzsmentjét. Az általános projekt modulban az adatok rögzítésén túl figyelmeztetések is megjelennek. A SCRUM Típusú projekteknél úgy támogatom az agilis módszertan szerinti menedzsmentet, hogy a hierarchia szintjei annak megfelelnek, a taskok állapotát csak sprint alatt lehet módosítani. A Sprintek ideje a scrum módszertanhoz alkalmazkodik.

A programban lehetőség van hibajegyek felvételére és azokat egy adott életciklus szerint dokumentálni a rendszerben.

A jegyekből és a projektekből riportok állíthatóak elő, a menedzsment döntések támogatására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.