Agy-gép interfész hardver elemeinek fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ender Ferenc
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Az elektronikus eszközök gondolatokkal történő vezérlését lehetővé tévő készülékek, az úgynevezett agy-gép interfészek kutatása az utóbbi évtizedekben nagy figyelmet kapott. Ennek eredményeként fény derült arra, hogy pusztán a mozdulat elképzelésével is megvalósítható egy eszköz vezérlése. Ehhez főként a motoros agykéreg jeleit célszerű feldolgoznunk.

A szakdolgozat során egy EEG alapú agy-gép interfész kialakítása a cél. A kétcsatornás rendszert megvalósító elektronika egy könnyen felvehető és kényelmesen viselhető, 3D nyomtatott fejpántba lesz integrálva.

A rendszer tervezése a piacon megtalálható eszközök továbbgondolásaként kezdődött, így előny lehet, hogy a készülék az elérhető termékekkel szemben kifejezetten az agyi mozgató központról gyűjt információt. A dolgozat a tervezés és megépítés lépései mellett a rendszer tesztelésére, a tapasztalatok összefoglalására is kitér, valamint javaslatot tesz a továbbfejlesztési irányokra.

A teljesen elkészült fejpánt képes mikrovoltos nagyságrendű EEG jelek két csatornán való fölvételére és továbbítására, a számunkra fontos frekvenciatartományon belül.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.