Agyi aktivitások vizsgálata korszerű mesterséges intelligencia módszerekkel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Harmati István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az agy-gép interfész rendszerek a modern tudományos eredmények ötvözéseként páratlan lehetőséget nyújtanak az agyműködés eddig rejtett titkainak feltárására, valamint korszerű gyógyászati és egyéb rentábilis alkalmazások fejlesztésére. A sokrétűen felhasználható rendszerek alapját az elemi neuronaktivitások megbízható észlelése adja.

Az agyi neuronok tüzelésekor mérhető akciós potenciál jelalakok detektálására és csoportosítására már léteznek megbízható algoritmusok, de a többcsatornás monitorozó eszközök térbeli információjának jobb kihasználásával nagyobb pontosságú mérésekre nyílik lehetőség.

A dokumentum ismerteti az akciós potenciálok felismerésére tervezett mesterséges neurális hálózatarchitektúrákat, amelyek az idősorok térbeli viszonyait is figyelembe veszik a vizsgálat során. Bemutatom továbbá a komplex adatsorok megjelenítésére létrehozott alkalmazást, amely a hálózat építésében és kiértékelésében is segítséget nyújt. A 128 csatornás eszköz felvételein betanított konvolúciós hálózat képes a szükséges térbeli jellemzők kinyerésére, továbbá egy LSTM réteg hozzáadásával alkalmassá vált az akciós potenciálok nagy pontosságú detektálására.

Az elkészített hálózat megfelelő alapot biztosít egy manuális beavatkozásoktól mentes idegsejt-aktivitás felismerő programhoz. További optimalizációs eljárások alkalmazásával szoftveresen megnövelhető a többcsatornás eszköz felvételeinek információtartalma.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.