Agyi aneurizmák áramlástani vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Ugron Ádám Jenő
Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék

Bevezetés

A vizsgálat célja, hogy az agyi artériák angiográfiás DICOM felvételei alapján elkészített modelleken keresztül információt adjon az adott érszakaszokban lezajló áramlástani viszonyokról.

Eljárás

A megfelelően előkészített DICOM fájlokból numerikus hálót hozunk létre, amelyeken definiált ki- és belépő peremfeltételek segítségével szimuláljuk a vér áramlását az agyi aneurizmában. A szimuláció három szívcikluson keresztül történik 0.8 másodperces periódusokban.

Eredmények

A futtatást követő utómunkálatok során képet készítünk az adott artériaszakasz systolés és diastolés nyomáseloszlásáról. Animáció segítségével mutatjuk meg az érszakasz áramvonalait, valamint az érfalra ható csúsztatófeszültség eloszlását. Az aneurizmazsák két síkjának metszetével sebességvektorokat ábrázolunk az utolsó időciklusban.

Távlati célok

A projekt távlati célja, hogy a felállított modell segítségével nagy esetszámban vizsgálja az aneurizmákban lezajló áramlástani folyamatok és az aneurizmák kórtörténete közötti összefüggéseket. Ezen statisztikai adatok birtokában és az adott esetre elvégezve a vizsgálatot cél, hogy a radiológus illetve sebész szakorvosoknak elősegítse a diagnózissal, intervencióval vagy terápiával kapcsolatos döntéseit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.