Agyi értágulaton belüli áramlásmódosító eszközök funkcionális tulajdonságainak vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Károly Dóra
Anyagtudomány és Technológia Tanszék

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte a vezető halálozási okok közé tartoznak, a WHO 2012-es adatai alapján minden harmadik haláleset hátterében ezek a megbetegedések állnak. A betegségcsoporton belül az egyik legsúlyosabb probléma a verőereken tágult szakaszok, az ún. aneurysmák kialakulása. Az értágulatok egyik legnagyobb veszélye az elvékonyodott érfal megrepedése (ruptura). Az aneurysma megrepedésekor bekövetkező vérzés szövődményeiben a betegek kb. 15%-a meghal, mielőtt a kórházba érne. Ahogy számos más betegség esetén is, úgy a koponyaűri értágulatok kezelésénél is törekednek a minimálisan invazív műtéti technikák kifejlesztésére. A különböző intravascularis módszerek, például mikrospirál occlusio vagy áramlásmódosító sztentek alkalmazása is ezt a célt szolgálja.

Az elmúlt évek legújabb vívmányai az agyi értágulatok ezen kezelési területén a belső áramlásmódosító implantátumok (ún. WEB implantátumok). A gömbszerű, sűrű hálófonatból álló eszközt az értágulat belsejébe juttatják, ezáltal módosítják az aneurysma és a szülő ércsatorna közti dinamikus folyadékcserét. Előnye, hogy mivel a szülőérbe nem kerül idegen anyag, nem igényel tartós antiaggregációs kezelést. Az eszköz újszerűsége miatt kevés a rendelkezésre álló irodalom, ezáltal rengeteg a kutatási lehetőség.

A klinikai gyakorlatban gyakran választanak az aneurysma méreténél nagyobb implantátumot (orvosi kifejezéssel túlméretezik), így beültetés során az eszköz alakváltoztató hatásnak van kitéve. A dolgozatban különböző névleges befoglaló méretekkel rendelkező WEB implantátumok összenyomhatóságát és a fémmel érintkező felület arányának (MSA) változását vizsgáljuk. A rendelkezésre álló 20 mintadarabról sztereo mikroszkóppal axiális és radiális irányból felvételeket készítettem, hogy a tényleges geometriai adatokat és az MSA értékeket meghatározzam. Az alakváltozás MSA értékre gyakorolt hatását az implantátumok különböző belső átmérővel rendelkező üvegcsövekbe helyezésével vizsgáltam. Az összenyomhatóság vizsgálatok mind axiális, mind radiális irányban megtörténtek. A mérési eredmények tekintetében megállapítható az alakváltozás mértékének és az MSA érték változásának a kapcsolata különböző irányú terhelések esetén. A nyomóvizsgálatok alapján meghatározható az összenyomáshoz szükséges erő és az implantátum maradó alakváltozása. A kutatás eredményei alapján megállapítható, hogy a különböző névleges geometriájú implantátumok esetén milyen hatással jár a túlméretezés.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.