Agy-számítógép interfészek vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Gyorsuló világunkban egyre nagyobb igény mutatkozik alternatív adatbeviteli eszközökre. A különböző megoldások között egyre ismertebbé válnak az úgynevezett agy-számítógép interfészek, melyek közvetlen kommunikációt tesznek lehetővé az emberi agy és egy számítógépes rendszer között. Bemutatásra kerülnek az agy-számítógép interfészekhez kötődő technológiák, különös tekintettel az EEG alapú ember-számítógép eszközökre. Az általános leíráson túl részletesen foglalkozunk az egyik legkönnyebben előállítható EEG hullámmal, a P300 ritmussal és a hozzá kapcsolódó jelfeldolgozási eljárásokkal.

Elemezzük továbbá az Emotiv által gyártott BCI eszköz, az EPOC Neuroheadset működését, felépítését, és használatának módját. A headset bemutatása során külön kitérünk annak gyengeségeire, és a hozzá tartozó függvénykönyvtárakra is.

Bemutatásra kerül egy nyílt forráskódú európai BCI platform, az OpenViBE működése, és ismertetjük az OpenViBE és az Emotiv EPOC Neuroheadset összekötését.

A szakdolgozat végén három alkalmazáson keresztül mutatjuk be az Emotiv EPOC képességeit. Az eszköz csatornáinak jeleit a kimenetre író programmal megmutatjuk, hogy a headset mérnöki célú szoftverekbe integrálható. Egy mobilis robotot vezérlő példaalkalmazáson keresztül megmutatjuk, hogy a technológiával különböző, fizikai eszközök is vezérelhetőek. Végül, egy P300 felismerő alkalmazáson keresztül alternatív szövegbeviteli eszközként használjuk a headsetet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.