Agy-számítógép interfészek vizsgálata és fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Pataki Béla József
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Számos tudományos-fantasztikus könyvben és filmben találkozhatunk olyan szereplőkkel, akik művégtaggal élnek. Az efféle robotkezeket vagy robotlábakat általában olyan különlegességekként ábrázolják, amelyek felhasználójukat rendkívüli képességekkel ruházzák fel. Még ha a valóságban ilyenek ma nem is léteznek, ezek az eszközök egy csodálatos jövőképet hordoznak magukkal: egy világ amelyben minden elveszített testrész pótolható, annak eredeti működésével együtt. A testi fogyatékosság súlyosan megnehezíti egy ember életét, és számunkra kihívás és egyben felelősség hogy kiaknázzuk a műszaki lehetőségeket a probléma megoldására.

Régóta fejlesztenek már művégtagokat akadémiai kutatóintézetek és ipari fejlesztőközpontok is. A felhasználó szándékainak egy művégtagba vezetésére viszont még mindig nincsen hétköznapi megoldás. A művégtagirányítás alapvető megközelítése az, hogy valamilyen módon hozzáférünk a felhasználó idegi jeleihez, és azokból kinyerünk minden szükséges információt ami az eszköz irányításához szükséges. A feladat tehát egy megbízható ideg-gép interfész (angolul Brain-Computer Interface, röviden BCI) készítése, amely lényegében két részből áll. Az első a jeleket mérő rendszer, amely felveszi a felhasználó idegi működését, a feldolgozáshoz szükséges minőséggel. A második a jelfeldolgozó rendszer, amely a rögzített jelek feldolgozásával következtet a felhasználó szándékaira, és vezérlőjelet képez közvetlenül a művégtagnak.

Az elektroenkefalográfia (EEG) egy lehetséges módszer hogy betekintsünk az agy működésébe. Mestertanulmányaim során ezért mélyre ástam az EEG-alapú agy-gép interfészek lehetőségeit és alkalmasságát vizsgálva. Jelen diplomatervben bemutatom az EEG jel feldolgozásának módszereit kifejezetten motoros aktivitás detektálására, egy BCI-tervezéshez kifejlesztett programcsomagot, valamint egy demonstrációs célú BCI-t egy laboratúriumon kívüli kísérlettel együtt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.