Ajánló és véleményező rendszerek tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tapolcai János
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az ajánló rendszerek manapság nagyon népszerűek, mivel egyszerűbbé teszik és meggyorsítják az emberek számára a megfelelő elem megtalálását.

Szakdolgozatom elkészítéséhez a hallgatók véleményére voltam kíváncsi, hogy szerintük mennyire egyszerű témát választani az Önálló laboratóriumok tantárgy témái közül, illetve egy véleményező rendszerről kérdezem őket. A közvélemény kutatásból kiderül, hogy nehezen találnak megfelelő témát és hasznosnak vennének egy rendszert, ahol lehetne az oktatókat véleményezni úgy, hogy ők is tudnak rá válaszolni.

Ezek miatt felmerült az igény egy ajánló rendszer készítésére, melynek felületén a hallgatók könnyedén böngészhetnek számukra megfelelő témák és témavezetők között, illetve egy véleményező rendszer kialakítására, ahol a korábbi hallgatók írhatnak véleményt az oktatójukról.

Szakdolgozatom közben megvizsgáltam pár oldalt anonimitás, véleményezhetőség, átláthatóság szempontjából. Ebből kiderült, hogy nincs számunkra megfelelő honlap.

Kezdésként megterveztem az alapjait egy ajánló és egy véleményező rendszernek. A véleményező rendszer tervezésekor külön kitértem biztonsági kérdésekre is és az adattárolás megvalósítására.

A tervezés befejeztével megismerkedtem különböző webes programozási nyelvvel, PHP, HTML, CSS, JavaScript és JQuery. Bemutattam a használt programozási felületet.

Végezetül megvalósítottam a tervek alapján a véleményező rendszert, teszteltem, majd a programkódokat átadtam a konzulensemnek, aki éles rendszerként bevezette.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.