Ajánlórendszer SAP mobilalkalmazásokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Nagy István
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Szakdolgozatom relevanciáját az adja, hogy a vállalatok egyre inkább törekednek a fogyasztói szokások megismerésére és személyre szabott ajánlatok készítésére. A személyre szabás valódi versenyelőnyt jelenthet a vállalatok számára, az ajánlórendszerek működtetése pedig lehetővé teszik a fogyasztói magatartás követését és dokumentálását, valamint egyedi ajánlatok létrehozását.

A dolgozat egyediségét az adja, hogy az ajánlatokat mobil platformra szöveges üzenet formájában küldik ki. A céggel napi kapcsolatban állok, valamint engedélyt kaptam a szükséges adatok elérésére és felhasználására, mivel az SAP Labs gyakornokaként dolgozom. A mobil alkalmazás egy amerikai online számítógépes játék adataira épül, ahol a játékosok legfontosabb adatait valamint szokásait tartják nyílván. Az adatbázis természetesen anonimizálva van.

Az alkalmazásban a felhasználók különböző adatokat is megadhatnak magukról. Az alkalmazás folyamatosan tárolja a felhasználók különböző tevékenységeit. Ezáltal minden felhasználóról egy személyes adatbázis épül fel. Az így kinyert adatokat felhasználhatjuk különböző elemzésekre.

Az adatbázis az SAP HANA technológiát használja fel. Első lépésként üzleti szempontból vizsgálom majd a problémát. Az üzleti igényeket valamint a megoldásokat dokumentálom. Ezek után az alkalmazandó architektúrát választom ki, majd tervezem meg. Következő lépésként az ajánlórendszert meg is valósítom. Különböző modelleket építek fel, először a HANA beépített könyvtárait használom fel (PAL), majd az R programnyelvet. Az eredményeket értékelem, összehasonlítom a valós adatokkal. Az esetleges változtatásokat elvégzem, a hibákat kijavítom. Utolsó lépésként a tovább fejlesztés lehetséges kimeneteleit gyűjtöm össze.

A megvalósításban olyan technológia újdonságokat használok fel, mint a SAP HANA. Az elemzéshez felhasználom továbbá az SAP elemző szoftvereit is (Business Object Explorer) valamint az R programnyelvet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.