Ajánlórendszer fejlesztése Ananda alkalmazáshoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

Az adatbányászat az informatika napjaink egyik leggyorsabban fejlődő területe. Az internetet böngészők gyakran tudtukon kívül hatalmas adatbázisok elemeivé válhatnak, melyekből a szakemberek feldolgozás után hasznos információkat nyerhetnek ki. Ilyen információ például egy arra vonatkozó becslés, hogy egy adott előzményekkel és paraméterekkel rendelkező felhasználó a jövőben milyen zenéket hallgatna szívesen.

A dolgozatom témája az Ananda alkalmazáshoz fejlesztett ajánlórendszer. Az Ananda weboldalán és mobilos felületén a felhasználók meditációs hanganyagokat hallgathatnak. Az ajánlást négy kategóriában kellett megterveznem és megvalósítanom, mint a korcsoport, a lakhely, az előzmények és a mostanában népszerű meditációk alapján. Az algoritmus és az adatbázis megtervezése után a program szerver oldali implementálása volt a feladatom.

A bevezető és a feladat specifikálása után a szakdolgozatomban felhasznált technológiákat mutatom be. Ezt követően az algoritmus és az adatbázis felépítését tárgyalom, majd az implementáció részleteiről írok. Végezetül különböző tesztekkel ellenőrzöm a program helyes működését, majd a továbbfejlesztési lehetőségekről írok.

Az általam használt nyelv a JavaScript, a kommunikációt a szerver és a kliens között Node.js szoftverrendszer segítségével valósítottam meg. Az adatok mentésének folyamatához az Amazon Kinesis, S3 és Redshift szolgáltatásait használtam. Több adatbázissal dolgoztam, az Amazon esetében PostgreSQL, míg a fejlesztő vállalat esetében a MySQL nyelvet használtam. Authentikációt JSON Web Tokens segítségével valósítottam meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.