Akkumulátor csomag felügyeleti algoritmus fejlesztése rapid control prototyping vezérlő alkalmazásával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Stumpf Péter Pál
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elektromos járművek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az autóiparban. A fejlesztésükben rejlő egyik legfontosabb és legnehezebb kihívás az akkumulátor menedzsment, ami kulcsa a maximális akkumulátor-élettartamnak, optimális töltési és kisütési profilnak, és az akkumulátor aktuális töltése (state of charge) és állapota (sate of health) ismeretének.

A bevezetőben rövid ismertetésre kerül az elektromos autók története, beleértve a korai elektromos járművek elterjedését, a belsőégésű motorok későbbi térnyerését, illetve a megújult igényt az elektromosan hajtott járművekre napjainkban.

A dolgozat összefoglalja a gépjárműiparban elterjedt akkumulátortípusokat, mint a nikkel-metál-hidrid (NiMH) vagy a lítiumion (Li-ion). A típusok előnyei, hátrányai, és alapvető működési elvei is ismertetésre kerülnek napjaink ipari trendjei fényében. Továbbá, a dolgozat kitér az akkumulátor felügyeleti rendszerekre, azok funkcióira.

A dolgozat fő feladata egy akkumulátor csomag felügyeleti algoritmus fejlesztése rapid control prototyping vezérlő alkalmazásával. Ennek elvégzéséhez kiválasztásra kerül egy lítiumion cellákból álló akkumulátor csomag. A rendszer implementációja MATLAB Simulink segítségével történik, MotoHawk rapid control prototyping környezetben. Az implementált funkciók az alábbiak: cellák monitorozása, cellavédelem, töltésvezérlés, cella töltöttség kiegyensúlyozása.

Végül, az implementált akkumulátor felügyeleti funkciók rapid control prototyping tesztekkel kerülnek verifikálásra az elkészített akkumulátor csomag és egy felügyeleti keretrendszer használatával. A cellamonitorozás és a cellavédelem funkciók kisütéses tesztekkel kerülnek ellenőrzésre, a cellakiegyenlítéshez oszcilloszkópos mérések is társulnak.

Ez a szakdolgozat az AVL AUTÓKUT Mérnöki Kft., az AVL budapesti motor- és hajtásláncfejlesztő központja szakmai segítségével és támogatásával készült.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.