Akkumulátor modul és akkumulátor felügyeleti rendszer tervezése és tesztelése villamos versenyautó hajtásrendszeréhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Balázs Gergely György
Villamos Energetika Tanszék

Villamos hajtású járművek széleskörű elterjedését forradalmi újdonságnak gondoljuk, pedig hozzávetőleg egyidősnek tekinthetőek a belsőégésű motoros autókkal. Már 1890-ben, a motorizált közlekedés kezdetén találkozhattunk ilyen típusú autókkal Európában és Amerikában. Ezzel párhuzamosan fejlődtek a járműveket hajtó akkumulátorok. Gaston Planté, francia fizikus első ólom-savas akkumulátora és Thomas Parker első nagykapacitású akkumulátorával felszerelt elektromos autója óta folyamatosan nő az igény a nagyobb kapacitású, biztonságosabb működésű, hosszabb élettartamú és gyorsabb töltési idejű akkumulátorokra. Napjainkban sok gyártó és kutatóintézet foglalkozik lítium-ion technológiát alkalmazó cellák fejlesztésével. Cél a mai napig ugyanaz, mint a korai cellatípusoknál. Egyre biztonságosabb, nagyobb kapacitású, könnyebb, alacsonyabb önkisülési mutatójú és kevésbé környezetszennyező cellák fejlesztése, melyeket telefonjainkban, laptopjainkban és villamos hajtású autóinkban is felhasználhatunk.

A diplomamunkában kifejtésre kerülnek azon autógyártók modelljei, melyek élen járnak az elektromos autók fejlesztésében, megismerkedhetünk az LiFePO4 típusú cellákkal, illetve egy komplett akkumulátor-modul fejlesztésével és annak akkumulátor felügyeleti rendszerének megvalósításával és tesztelésével.

A diplomamunka központi témája a bme-motion elektromos versenyautót fejlesztő csapat számára készülő akkumulátor modul, egy litium-vas-foszfát akkumulátor cellákból felépülő komplett energiatároló egység és annak felügyeleti rendszere. A Formula Student Electric villamos hajtású versenyautókra vonatkozó versenyszabályzata külön kitér e modul fő kritériumaira. Az akkumulátor modulra vonatkozó főbb pontok ismertetése után leírásra kerülnek az akkumulátor modul összeépítési fázisai. A dolgozatban kifejtésre kerül az cellák összekötési technológiája, egy komplett demo-akkumuátor modul kifejlesztésének lépései és az akkumulátor felügyeleti rendszer megvalósítása és tesztelése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.