Akkumulátor modul tervezése villamos versenyautó hajtásrendszeréhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Balázs Gergely György
Villamos Energetika Tanszék

Összefoglaló

1802 óta, amikor Johann Wilhelm Ritter megalkotta az első tölthető akkumulátorát, folyamatosan nő az igény az egyre nagyobb kapacitású, hosszabb élettartamú, gyorsabban tölthető akkumulátorokra, melyek nap, mint nap energiával szolgálják ki mobiltelefonjainkat, laptopjainkat és mára akár autóinkat is. Napjainkban több gyártó is foglalkozik a lítium ion akkumulátorok fejlesztésével, ezen belül is a LiFePO4-os típusúakkal. Nagy kapacitásuk, kis tömegük, alacsony önkisülési mutatójuk, illetve kevésbé környezetszennyező anyagfelépítésük miatt előszeretettel alkalmazzák a kisméretű elektronikus eszközökben, de ezek a cellák szolgáltatják az elektromos energiát a villamos hajtású autóknak is.

A szakdolgozatban bemutatásra kerülnek a leggyakrabban használt, illetve az új technológiájú akkumulátortípusok. Egyes típusok már sorozatgyártásba kerülő járműveket látnak el energiával, mely rendszereknek kialakítása, a járművekben való elhelyezése, biztonságtechnikai megoldásai szintén a dolgozat fontos elemei.

A szakdolgozat központi témája a Formula Student Racing Team Hub Motor Group csoport számára készülő akkumulátor modul, vagyis egy litium-vas-foszfát akkumulátor cellákból felépülő energiatároló rendszer. A Formula Student elektromos autókra vonatkozó versenyszabályzata külön kitér az akkumulátorokra, melynek pontjai döntő szerepet játszottak a modul végleges kialakításában. Összehasonlításra kerülnek a fő cellatípusok, külön részletezve a kiválasztásra kerülő LiFePO4 alapú cella töltési paraméterei. A dolgozat kifejti a modul építésének teljes folyamatát, beleértve több módszert a cellák összeköttetésére, továbbá az akkumulátorház megépítését, a vezetékezés megoldását az akkumulátor felügyeleti rendszernek, rögzítést, illetve bemutatásra kerülnek a kontaktorok és a biztosítók elhelyezése a modulban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.