Akkumulátorcsomag felügyeleti rendszer fejlesztése Rapid Control Prototyping módszer alkalmazásával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Orosz György
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az elektromos autók amellett, hogy minimális (vagy nulla) károsanyag-kibocsátással rendelkeznek, a fenntartásuk is lényegesen olcsóbb, mint a tisztán belsőégésű motoros társaiknak. Az elektromos autók hatalmas hátránya, hogy előállítási és tervezési költségeik felettébb magasak. A járművekben található elektromotor és akkumulátor jelentik a legnagyobb kiadásokat az elektromos autók gyártása során. Célunk, hogy az árért cserébe hosszú élettartamú és biztonságos járműveket biztosítsunk. Ezt elérhetjük az alkatrészek helyes megválasztásával és a rendszer megfelelő felügyeletével, szabályzásával. A biztonság és az élettartam meghosszabbításának egyik kulcskérdése, hogy az akkumulátorfelügyleti rendszerek megfelelő töltési és kisütési profillal rendelkezzenek.

Szakdolgozatom témája az akkumulátorcsomag felügyeleti rendszerének fejlesztése, mely megoldást teremt a fent vázolt problémára. A kiválasztott akkumulátorpakk az elektromos autókban is használt megoldásnak a leegyszerűsített modellje. Ehhez készítettem egy áramkört, amely kisütni, tölteni és kiegyenlíteni tudja a cellákat, valamint mérni tudjuk a cellák feszültségét, hőmérsékletét és a felvett/leadott áramukat. Az áram-kört egy motorvezérlő egységgel (ECU) tudjuk vezérelni, melyet számítógépen keresztül irányíthatunk a mért értékek függvényében. A számítógép és az ECU közötti kapcsolat-tartásra egy MATLAB/Simulink modell alapú keretrendszert hoztam létre.

Az elkészült rendszert különböző teszteknek vetettük alá. Az tesztesetek döntő többségében az akkumulátorfelügyeleti-rendszer az elvárt működést hozta.

A szakdolgozatomban a valóságos rendszernek egy idealizált, egyszerűsített modelljével élve megvalósítottam egy az autóiparban is használt felügyeleti rendszert, melynek továbbfejlesztésével a későbbiekben korszerű elektromos autókat tehetünk biztonságosabbá és költséghatékonyabbá.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.