Aktiv rövidhullámú monopol antenna tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Szűcs László
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Szakdolgozatom célja egy rövidhullámú tartományban működő aktív antenna tervezési lépéseinek bemutatása, mely alapját képezi egy későbbiekben megtervezendő spektrumfigyelő-rendszernek.

Az 1. fejezetben bemutatom a monopol antennák működésének alapjait, az egyes megállapításokat szimulációkkal alátámasztva.

Az 2. fejezetben az antenna passzív részének optimalizálásán haladok végig, és összeállítok egy olyan modellt, mellyel a tervezés során az antenna működését hűen tudom szemléltetni.

Az 3. fejezetben az előző részhez kapcsolódó antenna erősítő áramkörének tervezési és megvalósítási lépéseit mutatom be, egészen a működési feltételek lefektetésétől a kész erősítő áramkör összeillesztéséig.

Továbbiakban az 4. fejezetben két mérési eljárást vázolok fel, melyek alkalmazásával a tervezett eszköz antenna faktorának mérése valósítható meg.

Végül az 5. fejezetben szólok arról, hogy a tervezett antenna hogyan építhető be egy olcsó A/D-átalakítót felhasználó spektrumfigyelő-rendszerbe, és ez milyen felbontással képes üzemelni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.